“Hout is al evenzeer een precair product in het licht van de Wet natuurbescherming”, gaat Schimmel verder. “Sommige tropische varianten staan op de CITES-lijst van bedreigde soorten. Die mogen niet worden verhandeld, of alleen als een certificaat kan worden overgelegd. Begin dit jaar werden alle soorten binnen de palissander-familie beschermd verklaard. Dit betekent dat alle producten die van dit materiaal gemaakt zijn uit de markt moeten worden geweerd. Zowel de Douane als het bedrijfsleven werden in zekere zin overvallen door deze verandering in de regelgeving. Onze dienst controleert sindsdien nog strenger op hout. Dat merken we ook hier in het lab. Laatst kreeg ik via collega’s in de Rotterdamse haven een enorme verzameling schaakspellen uit India, in wel 25 verschillende uitvoeringen. Het vermoeden bestond dat de stukken en de borden van beschermd hout waren gemaakt. Ik heb veel onderdelen onder de microscoop onderzocht, en het gros van de zending bleek inderdaad niet pluis: palissander en sandelhout.”

“Veel fabrikanten en leveranciers van muziekinstrumenten hebben het moeilijk met de nieuwe bepaling, omdat onder meer gitaren vaak van palissander worden vervaardigd. Die producten waren plotseling verboden waar. Deze klassieke elektrische gitaar uit 1967 werd onlangs aangetroffen in de bagage van een passagier op Schiphol – een handelaar die geen instrumentpaspoort of vergunning kon tonen. De Douane op de luchthaven – de dienstdoende controleambtenaar en de lokale flora-en-fauna-vraagbaak – hadden het vermoeden dat er palissander in het object was verwerkt. In zulke gevallen komen de collega’s direct van het vliegveld naar ons toe, en voeren we meteen een onderzoek uit. Dat doen we uiterst voorzichtig, want als er niets aan de hand blijkt te zijn, moet het betreffende item uiteraard zonder krassen en deuken terug naar de eigenaar. Deze keer toonde een kijkje door de microscoop al snel aan dat er inderdaad fout hout in het spel was. Het instrument is in beslag genomen, en tegen de reiziger is proces-verbaal opgemaakt.
Wel aardig om te melden is dat we goede contacten hebben met de fabrikant van deze gitaar – een Amerikaanse firma met een distributiecentrum en een reparatiewerkplaats in Nederland. We zijn er op workshop geweest, en hebben geleerd hoe we instrumenten het beste uit elkaar kunnen halen voor onderzoek zonder ze te beschadigen. Het laat zien dat we als Douane – en als laboratorium – steeds de samenwerking zoeken met het bedrijfsleven.”

Deel dit bericht